Taustaa

Historiaa

Tomi Teuho-Markkola, syntynyt 07.01.1976 Nokialla. Musiikilla on aina ollut merkittävä osuus Tomin elämässä. Haitarinsoiton opiskelu alkoi 13-vuotiaana ja samoihin aikoihin perustettiin myös ensimmäinen bändi kaveriporukalla. Pojat kiertelivät soittamassa useamman vuoden monenlaisissa juhlissa. Laulutunteja Tomi on ottanut vuodesta 1995 alkaen Matti Hannulan opissa. Laulamisen ja soittamisen lisäksi maatilanpoika Tomilla riitti nuoruudessaan aikaa myös puutarhurin opiskelujen suorittamiseen.

20
Saatuaan esiintymiskokemusta ja varmuutta Tomi suuntasi vuonna 1995 tangokisoihin. Ensimmäisellä yrityksellä Tomi pääsi Raision semifinaaleihin asti ja Jari Sillanpäästä kruunattiin tangokuningas Seinäjoella. Heinäkuu vuonna 1996 muuttikin sitten kaiken. Tangomarkkinoille lähdettiin taas ja silloin unelmista tuli totta. Tomin tulkinta ja lavakarisma vakuutti sekä tuomariston että yleisön ja kuninkaan kruunu siirtyi hänelle. Tangokuningattareksi kruunattiin Saija Varjus.

Tomin ura on ollut nousujohteinen tasaisen varmasti. Uraan mahtuu niin Tangokuninkaan kruunu, Syksyn Sävel edustus, Vuoden miesartistin titteli, Iskelmä Finlandian yleisöäänestyksen voitto. Tomi on ollut tangokuninkuuden jälkeen yksi Suomen suosituimmista miesartisteista.

Vuosien saatossa Tomi on ollut mukana monessa. Vuonna 2001 Tomi otti osaa Syksyn Säveleen ja vuonna 2002 hän oli ehdolla Tapsan Tahtien Iskelmä Finlandian saajaksi. Voittoa ei tullut, mutta yleisöäänestyksessä Tomi otti kuitenkin ylivoimaisesti ykkössijan. Vuonna 2005 hänet valittiin Vuoden Tanssittajaksi, valinnan tekivät Tätä Suomi tanssii -listan musiikkijuontajat. Myös levytyksistä hänet on palkittu – mainittakoot niistä kultalevyrajan rikkoutuminen ja neljä Kuukauden levy -palkintoa.

Tomin ensimmäinen pitkäsoitto “Tomi Markkola” ilmestyi vuoden 1997 toukokuussa. Vuonna 1998 julkaistiin toinen pitkäsoitto, joka kantoi nimeä Kerro kuu. Mitä, missä, milloin vaan -levy saatiin valmiiksi 2000. Samaisena päivänä Tomi sai kultalevyn esikoisalbumistaan. 2001 vuonna Tomilta ilmestyi Parhaat tupla-cd ja Taivaskalliolla albumi julkaistiin vuonna 2002. Markkolalta on tähän mennessä ilmestynyt kymmenen albumia ja yksi tuplakokoelma. Viimeisimmät pitkäsoitot ovat Joulu saavu mun luo (2009) ja Muistan (2010), joka palkittiin niiinikään kuukauden levy-palkinnolla.

Tomi on kunnostautunut myös konserttikiertueilla mm. Sinitaivas-kiertueella ja vuonna 2008 -2010 omalla joulukirkkokiertueella, seuranaan mm Anu Hälvä sekä Anneli Saaristo. Sympaattinen laulaja on keikkaillut jo 11vuotta Fernet-yhtyeensä kanssa. Pojille kertyy esiintymisiä noin 15 kuukaudessa.

Miehen sitoutumisesta alaan kertoo myös se, että Tomi oli suositun tanssipaikan, Riihimäen Riutanharjun Isäntänä 7v.